Početna   O nama   Lokacija  
 

• O NAMA

ŠRD „KRAP“ jedna je od najmlađih udruga u Općini. Udruga je osnovana u ožujku 1996. godine na inicijativu ribiča entuzijasta.

Osnivači udruge bili su Slavko Krsnik, Franjo Krznar st., Franjo Krznar ml., Mirko Mišak, Ivan Lovrenčić, Rudolf Pavlinić, Stjepan Košutić i Ivan Šenjug.

No, ribičke aktivnosti u Svetom Križu ne počinju te, 1996. godine, nego puno godina prije. Naime, dolaskom učitelja Božidara Prpića u Sveti Križ Začretje, te utjecajem domaćih ribiča Slavka Krsnika i Rudija Stipkovića – Stipa na ribiče, pecanje se počelo gledati drugim očima. To više nije bilo samo izlovljavanje ribe, već i čuvanje i zaštita okoliša.

Prvi predsjednik ŠRD-a bio je gospodin Franjo Krznar iz Zleća, za čijeg su mandata od Poljoprivredne zadruge Začretje dobiveni na korištenje ribnjak u Mirkovcu, te zapušteni ribnjaci ispod Dvorca Vranyczany u Svetom Križu Začretju. U tim ribnjacima uzgajana je riba do II. svjetskog rata, no poslije 1945. godine ribolov i ribnjaci padaju u zaborav.

Zahvaljujući aktivnosti velikog broja članova ŠRD-a uređen je okoliš ribnjaka u Mirkovcu i Svetom Križu, a zahvaljujući počasnom članu udruge, gosp. Stjepanu Merkašu, načelniku Općine Sveti Križ Začretje očišćeni su od mulja i bačenog otpada ribnjaci u Svetom Križu.

Svake godine, članovi ŠRD-a od sakupljene članarine kupe oko 500kg ribe i poribe ribnjak u Mirkovcu. Za vrijeme festivala „Prvi glas Zagorja“ organiziraju ribičku noć i redovito održavaju godišnje skupštine.

 

Vrijeme danas:

Vrijeme danas
• ©Copyright 2010 • www.srd-krap.hr • Sva prava pridržana. •